Coneixia la família Dalí, també al geni però la seva germana, Anna Maria, era gairebé una desconeguda per a ell. Amb aquesta premissa, el director de cinema, Ventura Pons, va idear el fim 'Miss Dalí', que es va començar a gravar al març a Cadaqués i que ja ha tancat la primera etapa centrada en l'any 1989. "De Dalí se n'ha parlat molt però els personatges amagats, els que tenen sentiments, són els que m'agraden", ha assegurat. El director ha presidit aquest dimecres una roda de premsa on també hi ha assistit dues de les actrius principals i protagonistes del film: les britàniques Siân Philip -que encarna Anna Maria- i Claire Bloom -la seva amiga de ficció, Maggie-.

El rodatge continuarà entre maig a abril a cavall entre Cadaqués i Figueres i rememorarà els anys 20 i 30, l'"arcàdia feliç" de la família.

"La pel·lícula narra una història molt maca de l'amor entre dos germans que van estar més de 40 anys sense parlar-se. És com una tragèdia grega". Així defineix Ventura Pons l'argument de la seva nova pel·lícula, 'Miss Dali'.

El cineasta va començar a gravar-la el 27 de març i aquest dimecres ha donat per tancada la primera part, que s'ha rodat gairebé íntegrament a Cadaqués. Aquesta part del film s'ha centrat en el 1989, l'any en què va morir Dalí.

Pons coneixia la família Dalí però Anna Maria l'hi era pràcticament desconeguda. "Ara n'he llegit 23 llibres", ha precisat. Potser per això ha decidit explicar aquesta part de la "història". "De Dalí se n'ha parlat molt i hi ha 50.000 llibres sobre ell. De l'Anna Maria no. Els personatges ocults, els que tenen sentiments són els que m'agraden", ha concretat.

Ventura Pons roda el film 'Miss Dalí' a Cadaqués i Figueres

Ventura Pons roda el film 'Miss Dalí' a Cadaqués i Figueres

Pons no ha posat data a l'estrena del film però ha explicat que en les properes setmanes començaran la segona part centrada entre els anys 20 i 30, l'època feliç de la família. En aquesta ocasió els escenaris se centraran de nou en Cadaqués i Figueres. En aquesta darrera ciutat, gravaran a la casa on va néixer i va viure el geni.

La cinta, gravada en part en anglès, ha convertit en protagonista a la britànica, Sian Phillips. L'actriu que encarna Anna Maria ha assegurat que, tot i que no coneixia la seva figura, li ha semblat un personatge interessantíssim. Phillips ha afirmat que, des del seu punt de vista, Gala va tenir un paper determinant en la complicada relació dels germans. "Anna Maria creia que sempre seria la seva musa. No creia que Gala pogués succeir, era una força enorme i imparable", ha assegurat.

Ventura Pons roda el film 'Miss Dalí' a Cadaqués i Figueres

Ventura Pons roda el film 'Miss Dalí' a Cadaqués i Figueres

Un personatge de ficció inspirat en la vida de Pons

En aquesta primera part del rodatge, Phillips ha estat íntimament acompanyada de Claire Bloom. Bloom es posa a la pell de l'únic personatge de ficció de la pel·lícula, una amiga anomenada Maggie. El personatge creat per Ventura Pons, però, no és del tot imaginari. El director ha explicat que s'ha inspirat en la persona que li va fer de mare dels 14 als 20 anys a Londres arran d'una situació familiar complexa. Un petit homenatge que el director ha volgut fer en una cinta molt especial per a ell.

Bloom, que també ha estat present a la roda de premsa, ha assegurat que el seu personatge actua com una mena de bàlsam per a Anna Maria. "La Maggie entén molt bé la seva situació, que està molt dèbil físicament i mentalment i, al final, aconsegueix fer-la sentir bé".

Ambdues actrius han assegurat estar molt contentes de visitar Catalunya. Per a Phillips ha estat la primera vegada mentre que Bloom ja va venir a Espanya a rodar la pel·lícula 'Alejandro Magno', l'any 1956.

Pons ha escollit aquestes dues actrius britàniques perquè al seu entendre complien a la perfecció el que volia transmetre però entre el repartiment també ha comptat amb altres cares conegudes de l'escena catalana, com Mercè Pons. Aquesta actriu, que feia nou anys que no treballava amb el director català, encarna Emilia Pomés, la dona que es va fer càrrec d'Anna Maria i que es va convertir en la seva hereva. De fet, gran part de la pel·lícula ha utilitzat la casa que la germana del geni tenia a Cadaqués -i que va llegar a Pomés- com a escenari. "La ha mantingut intacta", ha precisat Pons.

Segons l'actriu, és sempre un repte fer el paper d'algú que encara és viu però assegura que ha estat un "regal" poder participar a la pel·lícula i fer-ho de la mà de Bloom i Phillips, dues actrius "d'un nivell altíssim".

Una relació "complicada"

Ventura Pons tenia moltes ganes d'explicar aquesta història. Una relació complicada malgrat el gran amor que, assegura, es professaven els germans. Pons ha apuntat que el motiu principal del distanciament entre Salvador i Anna Maria va ser als anys 30, quan el pintor viatja a París i pinta el quadre amb una inscripció on deia: "A vegades, escupo al retrat de la meva mare per entretenir-me". Aquest va ser un punt d'inflexió, com també va ser-ho que la família enviés Anna Maria a Cambridge, però no va ser l'únic. Gala va ser també determinant en el trencament familiar.

Els germans van estar més de 40 anys sense parlar-se i el film retrata aquesta relació però també els darrers dies abans que Dalí morís. Phillips assegura que, al seu entendre, Anna Maria sempre va lamentar no haver-se pogut reconciliar amb el seu germà. "Crec que creia que la culpa era de tots però veia molt difícil perdonar que Gala fos Gala", ha assegurat l'actriu britànica.

Un repartiment amb molts rostres catalans

El film continuarà al maig el rodatge a cavall entre Cadaqués i Figueres, on va viure i néixer el geni. D'altra banda, Pons ha concretat que les escenes ambientades a Nova York es gravaran des de Barcelona. Entre el repartiment, també ha comptat amb la participació Josep Maria Pou, Miranda Gas, Joan Carreras, Vicky Peña, Quim Àvila, Rachel Lascar, Mario Gas, Marta Angelat i Carme Sansa.