L'actor britànic Patrick Stewart ha assegurat en una entrevista que "Logan", la pel·lícula amb què ell i Hugh Jackman s'acomiaden de l'univers dels "X-Men", conté "una declaració política poderosa sobre el dret de les persones a buscar un lloc on viure fora de perill".

"L'objectiu principal dels personatges a la pel·lícula és arribar a la frontera i creuar-la per estar fora de perill, i això, en aquest moment en què hi ha centenars de milers de persones lluitant pel mateix, sense distorsionar la història principal del film, implica un fort missatge polític del qual em sento orgullós ", ha assenyalat l'actor, de 76 anys.

"Logan", que s'estrenarà a Espanya el pròxim 3 de març, és la més fosca i sagnant de les tres pel·lícules sobre Lobezno. Hugh Jackman ha assegurat que serà l'última vegada que encarni el mutant i encara que Stewart no és tan rotund sobre el seu personatge, el professor Charles Xavier, veu "molt improbable" que torni a posar-se a la seva pell.

El director i guionista James Mangold situa l'acció a l'any 2029, amb els mutants pràcticament extingits. Només semblen quedar una Logan (Jackman) abatut i alcoholitzat, el marginat Caliban (Stephen Merchant) i un malalt professor Charles Xavier.

Els seus dies transcorren amagats en un remot racó de la frontera amb Mèxic fins que irromp en les seves vides una misteriosa nena (l'actriu Dafne Keen) que també resulta tenir un poder ocult.

Mangold planteja el film com una "road movie" crepuscular, en la qual els personatges creuen EUA de frontera a frontera i es mostren més vulnerables, però també perillosos, que en qualsevol de les anteriors entregues de la saga "X-Men".

"En el cas del professor X és perillós perquè ja no té l'habilitat de controlar completament el poder de la seva ment i quan està fora de control pot ser devastador", assegura Stewart.

Famós també pel seu paper de Capità Picard a "Star Trek" i reconegut el 2001 amb l'Ordre de l'Imperi Britànic, l'actor subratlla que la resposta del públic i la crítica fins al moment està sent "molt positiva" pel contingut emocional del film .

"Potser és el moment perquè el món dels superherois es presenti de forma més humana, que els seus poders no siguin l'aspecte més dominant de la seva naturalesa, i que la seva fragilitat sigui més evident", ha opinat.

Violència explícita

L'actor aplaudeix tant la visió de Mangold com la "valentia" dels estudis 20th Century Fox per haver-la recolzat "fins al final", encara que això hagi implicat que la cinta rebi als Estats Units la qualificació per a adults, amb la consegüent rebaixa d'expectatives de taquilla.

Sobre l'explícita violència i el fet que en bona part sigui protagonitzada per una nena, Stewart subratlla que no és gratuïta.

"La violència sempre ha estat a les pel·lícules de superherois. A molta gent li preocupava la presència d'una nena enmig de tot això, però encara que és impactant veure algunes de les coses que fa, cal tenir en compte com evoluciona", apunta .

L'actor subratlla que un dels elements més "poderosos" de la trama és precisament com aquesta nena, la Laura, que "ha estat creada per ser una màquina de matar", a través de la seva associació amb Logan i Charles Xavier, desenvolupa una nova sensibilitat.

Mangold va escriure el guió de "Logan" al costat de Scott Frank, coguionista de "Lobezno immortal", i Michael Green ( "Alien: Covenant").

L'empremta del western que sempre ha impregnat el personatge de Lobezno es fa aquí encara més patent, amb referències explícites a una altra pel·lícula que també es mou en territori fronterer i violent, "Arrels profundes" de George Stevens.