El dissabte 11 de febrer i el divendres 17 de febrer se celebra la tercera edició del Festival Vivim Muntanyes, que projectarà un total de set films guardonats al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, entre els quals, ´La Pemba torna a Goli´. La projecció del documental es farà dissabte 11 a les 19.00 al Teatre Principal d´Olot i posteriorment es farà una xerrada on participaran el seu director, Josep Pérez, i la protagonista del documental, Pemba Chhoti Sherpa. El director de fotografia és l´empordanès Roger Lleixà.

La Pemba és una xerpa de l´Himàlaia, de l´ètnia nepalesa mundialment coneguda perquè dona suport als alpinistes fins als cims més alts del món. Però ella mai ha escalat muntanyes. La Pemba és una cantant de música folklòrica que va marxar del país a causa de la guerra civil que va patir el Nepal els anys 90, i que va començar una nova vida amb la seva família a Taradell, a la comarca d´Osona.

Vint anys després decideix emprendre un viatge de retorn al seu poble natal, Goli, situat en una vall recòndita al cor de l´Himàlaia i totalment desconnectat del progrés, per organitzar-hi un concert i descobrir què en queda, del paradís on va créixer. El documental la segueix en aquest viatge de retorn i, a través de la seva interacció amb deu personatges que viuen allà (la pagesa, el monjo, la professora, el bruixot o el guia de muntanya), ens ensenya com és la vida en un dels indrets més remots i mítics del planeta.

TRÀILER - LA PEMBA TORNA A GOLI from JOSEP PEREZ on Vimeo.

El documental presenta la Pemba com a exemple de superació per a tantes altres persones sense recursos que van arribar a Europa a la recerca d´un futur millor i que ara, després d´haver refet la seva vida, tornen al seu país d´origen a portar-hi coneixement i riquesa. A més a més, fa un retrat d´un dels últims pobles que viuen lluny de l´anomenada civilització, així com del canvi que aguaita els seus habitants a causa de l´arribada imparable del progrés.

Una producció de Jopergon en coproducció amb TV3; amb la col·laboració de l´Ajuntament de Figueres, l´Ajuntament de Roses, la Diputació de Girona, l´Ajuntament d´Olot, Focus Engelhorn, l´Ajuntament de Taradell i els mecenes de Verkami; amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.