L'actor Matthew McConaughey va rebre recentment un Oscar per la seva interpretació a 'Dallas Buyers Club', la història d'un electricista a qui se li ha diagnosticat Sida i que lluita contra les companyies mèdiques i farmacèutiques. Ell és el protagonista del vitalista film dirigit per Jean-Marc Vallée que s'estrena aquest divendres. També arriba als cinemes 'Pelo Malo', una pel·lícula veneçolana de Mariana Rondón que va guanyar la Concha d'Or al Festival de Sant Sebastià 2013. Rondón va escollir Barcelona per preestrenar aquest dimarts el film. En una entrevista a l'ACN, la directora de 'Pelo Malo' va explicar que reflexiona sobre el respecte a l'altra arran de l'"extrema polarització" de Veneçuela.

'Dallas Buyers Club' és la història de l'electricista Ron Woodrof i la seva guerra contra les farmacèutiques després que se li diagnostiqués Sida l'any 1986. El film també fa èmfasi en la cerca de Woodrof de tractaments alternatius a la seva malaltia. Matthew McConaughey va guanyar un Òscar com a millor actor i Jared Leto el va rebre com a millor actor de repartiment.

Junior és un nen veneçolà resident a Caracas que té 9 anys amb un cabell arrissat. Amb el "pelo malo" com li diuen al llarg de la pel·lícula. Junior vol allisar-se el cabell i ser un cantant; això el confronta amb la seva mare Marta, una jove viuda i aturada. La mala relació entre mare i fill és el centre de 'Pelo Malo' de Mariana Rondón.

Amb 'Pelo Malo', Rondón volia parlar de la violència, "sobre petits gests i mirades violentes, que són capaços de crear una ferida en una persona que tot just està creixent i sortint a la vida. El punt de partida de la gran violència és el no respecte a l'altra ni a les diferències ni a la individualitat". Rondón considera que és una pel·lícula més social que política i molt íntima ja que parla sobre una petita relació. Tot i que aquestes petites coses són una gran metàfora.

Jason Reitman és el director de 'Una vida en tres días', protagonitzada per Kate Winslet, Josh Brolin, Gattlin Griffith i Tobey Maguire. Aquest drama se centra en la família formada per Henry Wheeler de 13 anys i la seva solitària mare. Un dia coneixeran un home que els demanarà ajuda i a qui acaben portant a casa seva. Res però és el que sembla i ell resulta ser un convicte fugat.

La francesa 'La bella y la bestia' és una adaptació de la ja coneguda història d'amor entre una noia i una bèstia que viu amagada al seu castell. En aquest cas, Bella (Léa Seydoux) se sacrifica perquè la seva família no sofreixi i és entregada a la Bestia (Vincent Cassel) al seu castell. Allí viurà la tristesa, però també la màgia i l'alegria. Christophe Gans és el director d'aquest film fantàstic que es mou entre la comèdia i el thriller.

Un andalús a Euskadi

'8 apellidos vascos' és una pel·lícula dirigida per Emilio Martínez-Lázaro i interpretada per Clara Lago, Karra Elejalde, Carmen Machi i Dani Rovira, entre d'altres. La comèdia tracta sobre un andalús, molt arrelat a la seva estimada Sevilla, que s'enamora d'una basca que es resisteix als seus encants. El protagonista viatjarà fins al petit poble d'Euskadi d'on prové ella i per conquistar-la es farà passar per basc.

Aquesta setmana també arriba als cinemes la terrorífica 'The Woman', de Lucky McKee que es va poder veure al Festival de Sitges 2011. Christopher Cleek és advocat i un pare de família modèlic les virtuts del qual seran posades a prova arran de la trobada amb una dona salvatge que viu en els boscos propers a la seva casa de camp. Christopher, en el seu intent de "civilitzar" aquesta dona, tot i la seva actitud violenta, posarà en risc la vida dels membres de la seva pròpia família, que aviat descobriran què s'hi amaga al darrere.

Els mestres de la República

El documental d'aquesta setmana és 'Las maestras de la República' de Pilar Pérez Solano, que té com a protagonistes com assenyala el mateix títol a les mestres republicanes i el seu paper en la conquesta dels drets de les dones i la modernització de l'educació.