La Fil·loxera Teatre és una companyia de tres joves actrius, Iona Balcells, Marina Collado i Lorena Hernández, que es posen en la pell de tres germanes a 'Estiu', una obra escrita i dirigida per Helena Tornero que arriba aquest divendres, a les 9 del vespre, a la sala La Cate de Figueres. "És un text que pretén introduir-se en la memòria familiar" explica la dramaturga figuerenca.

L´obra parteix del retrobament de les tres germanes que, per diversos motius, han viscut separades, en el moment que la més petita fa el pas per veure´s novament. "No és una adaptació de 'Les tres germanes' de Txékhov, però sí un petit homenatge que es filtra en l´escriptura". Secrets i interrogants del passat és el que intentaran descobrir les tres protagonistes durant l´obra, ambientada als anys 90. L´acció transcorre dalt del terrat de l´estació de Portbou, "és un element poètic, jo havia viscut a l´estació de Portbou, el meu pare és ferroviari i allà vaig passar els primers anys de la meva infantesa" destaca l´autora que tenia ganes d´abordar el tema de la infància, les relacions entre germanes i la memòria familiar.

Tres germanes, l´Antònia, la Maria i la Laura, a l´estiu van a la platja amb la mare. Sempre fan el mateix recorregut fins que un dia, de cop i volta, la mare les fa tornar enrere, elles ploren, han perdut el dia de platja. L´Antònia se´n va a viure a Lleida amb una tieta, la Laura a Mallorca amb la padrina, i la Maria a Barcelona amb la mare, el que justifica la varietat dialectal de les actrius.

Tragicomèdia

"És una tragicomèdia, com la vida mateixa, aquí l´obra connecta altre cop amb Txékhov". Els anys passen des de la separació de les tres germanes i la Laura vol que es retrobin a Portbou, a la llar on havien passat tantes estones plegades, vol recordar, busca respostes. L´Antònia té preguntes i la Maria té por. "Les relacions familiars tenen els seus alts i baixos, les seves diferències i coses en comú i també secrets familiars, aquelles coses que van passar i cada persona de la família t´explica d´una manera diferent". Totes les obres tenen capes de temes, diu Tornero, i a Estiu, la infantesa i la memòria són alguns d´ells. Tornero, que ja havia treballat el tema de la memòria col·lectiva a l´obra No parlis amb estranys, incideix ara en la memòria individual i en la familiar, especialment, tot i que a l´obra, el tema de les fronteres, tan actual, també hi és present i és un altre dels eixos del text: "és un lloc simbòlicament potent, si parles de Portbou, apareix inevitablement la figura de Walter Benjamin. Quan jo era petita, ningú sabia qui era" recorda Tornero.

'Estiu' va ser la guanyadora el 2016 de la II Residència de Creació Teatral Premi Born, organitzada per la Junta del Cercle Artístic de Ciutadella. El novembre d´aquell any es va estrenar al Festival de Teatre de Manacor, després d´un intens treball previ de creació i d´assaig entre la directora i les tres joves actrius que justament van estudiar juntes a l´Escola de Teatre de Barcelona, on Helena Tornero era una de les seves professores. Després de la seva estrena, l´obra va fer temporada al Maldà.