Una dona, Molly Bloom -l´heroïna infidel de l´Ulysses de James Joyce- en una nit d´insomni i estirada al llit al costat del seu marit, Leopold, que dorm profundament, deixa fluir els seus pensaments més íntims. Una de les més cèlebres parts d´una de les novel·les cabdals del segle XX, és aquest extensíssim monòleg final, un corrent de la consciència en el qual a través d´un ininterromput flux sense puntuació ni diferenciacions tipogràfiques, afloren els pensaments i les impressions d´una dona sobre les seves inquietuds més profundes. L´actriu figuerenca Àngels Bassas protagonitza ara aquest repte interpretatiu, La nit de la Molly Bloom, una producció de Jeloudoli, Bohemia´s i la Sala Muntaner, on la frustració o la resignació davant d´una quotidianitat decebedora fan emergir el sentit de l´humor i l´erotisme d´una realitat femenina inquietant.

L´obra està dirigida per Artur Trias, que ha fet l´adaptació i la traducció al català a partir de la versió teatral de José Sanchís Sinisterra. L´espectacle es va estrenar divendres dia 16 de febrer amb la sala La Planeta de Girona plena a vessar, en un primer contacte amb el públic que va ser un èxit: "la Molly Bloom les deixa anar de molt gruixudes, és un text molt atrevit sobre la seva vida íntima, les seves fantasies eròtiques, la seva relació amb el marit, la seva relació amb l´amant... Ho deixa anar tot lliurament i el públic reia molt en moltes frases, s´identificaven i empatitzaven moltíssim, va agradar molt". Després de veure´s l'endemà a Tarragona, l´espectacle es trasllada a la Sala Muntaner de Barcelona a partir del 28 de febrer i fins al 25 de març: "ens agradaria omplir aquí també" destaca l´actriu, sorpresa de l´expectació que té que es torni a representar l´obra després que assumís el mateix repte Rosa Novell el 1998. "Fa vint anys que no es representa i és la primera vegada que es fa en català".

Cal destacar que l´Ulysses es basa en un dia en la vida de Leopold Bloom, la seva dona Molly i el seu amic Stephen Dedalus el 16 de juny de 1904. Consta de 18 episodis que reflecteixen l´Odissea d´Homer, amb diferents tècniques narratives, essent el soliloqui de Molly Bloom una de les més cridaneres, "per fi parlava la dona, després de viure totes les peripècies de Leopold Bloom". A través del seu discurs s´intueix "la relació de parella després de disset anys, aquella ànsia de tornar-te a mirar, a sentir com al principi de la relació, hi ha molt d´amor i molta tendresa".

Dona tendra i vulnerable

Bassas descriu el personatge de Molly Bloom com el d´una dona tendra, molt lleugera, molt vulnerable. "L´obra es diu Ulysses i la Molly Bloom és la Penèlope que no s´espera durant deu anys que torni l´Ulysses i li és fidel, sinó que és una Penèlope infidel. Ella també se sent desitjable, una dona que també mereix tenir altres amants". L´espectador decidirà, diu Bassas, tot i que durant els assajos l´equip va reflexionar sobre el personatge: "I si ella s´ho inventa tot i és per cridar l´atenció del seu marit?". L´obra posa de manifest la feminitat del personatge i les renúncies que li ha comportat el matrimoni: "Va abandonar la seva carrera com a cantant lírica, però ara té en perspectiva una gira on ella pot tornar-se a recuperar a ella mateixa". El paper del marit l´interpreta Jep Barceló: "tots dos estem en escena, però la seva interpretació és física i de moviment, es gira i ronca en algun moment, però no parla". L´escenari és una habitació, on transcorre tota l´acció.

En curt:

Com li arriba a les mans aquest nou projecte?

Va ser una proposta de l´Artur Trias amb qui fa molts anys que ens coneixem, de quan jo tenia uns vint anys. Va pensar que era un paper fet per a mi. Jo tenia el precedent de la Rosa Novell i vaig pensar: "m´estan donant un bombonet, ho haig de fer". També era molt diferent de tots els registres que he fet fins ara, és una dona molt tendra, molt lleugera i m´agrada posar-me en registres radicalment diferents, res a veure al del meu anterior monòleg de Ciara.

El gènere del monòleg sembla fet absolutament per a vostè.

Als 25 anys, ja vaig interpretar Diari d´una cambrera. S´han fet diverses versions cinematogràfiques, una de la Caterine Deneuve dirigida per Buñuel, que és mítica. Després va venir Ciara, que va ser un gran repte per mi i que m´ha portat moltes satisfaccions.

El públic de Figueres podrà veure La nit de Molly Bloom?

Esperem que sí, ens agradaria i tenim ganes que sigui així. A mi m´ha agradat molt que hàgim estrenat l´obra a Girona, prop de la meva terra i confiem que es pugui veure a la meva ciutat.

En la seva faceta com a escriptora prepara alguna nova incursió literària?

Estic preparant un conte sobre la pèrdua de la memòria, sobre l´Alzheimer per explicar als nens i nenes la malaltia. Amb la intenció que tingui el màxim de rigor professional, he proposat una coautoria a Salvador Macip que justament està investigant l´envelliment cel·lular i temes de càncer a Anglaterra i també té molts llibres per a nens. La publicació sortirà per Sant Jordi del 2019. Abans trauré a la llum, aquest setembre, la meva segona novel·la amb Edicions 62, un conjunt de relats que tenen un lligam entre si inspirats en la gent que estimo, en històries personals per parlar del que val la pena conservar, l´amor i l´amistat, davant malalties com el càncer o l´envelliment, una proposta que inspirarà molta tendresa.