El Carnaval també viu en els pobles i ho fa amb molta intensitat. És el cas de Capmany on té lloc el Carnaval més antic de Catalunya, documentat ja l´any 1763 davant de notari. Un Carnaval que té, sens dubte, la seva joia en el ranxo. Per donar-li més valor a aquesta tradició i també, alhora, protegir-la, s´ha oficialitzat la creació de l´associació del Ranxo de Capmany. Segons explica la regidora de Cultura, Montse Joana, aquesta iniciativa permetrà "fer més activitats" durant l´any com una trobada de pobles que fan ranxos, sopes i escudelles a Catalunya, aquest proper mes d´octubre.

L´associació té l´objectiu entrar a formar part d´una altra entitat més gran: l´associació de colles de ranxos, sopes i escudelles de Catalunya. En total són cinquanta-un pobles arreu del Principat i, des del 2006 fan trobades. La dar­rera, l´any passat a Castellterçol i enguany li toca a Capmany ser l´amfitriona. "Servirà per donar a conèixer aquesta tradició", reconeix Climent Llosa, president de l´associació del Ranxo de Capmany, integrada per una dotzena de persones. Llosa assegura que el més important és que a la junta hi ha sobretot gent més jove que garanteix el relleu generacional.

Malgrat que el ranxo és el cor del Carnaval de Capmany, la festa ja va arrancar aquest passat diumenge amb una concentració a la plaça Major de persones disfressades i una cercavila per tot el poble. Per amenitzar la trobada, hi havia una discomòbil i servei de bar, conduït per l´associació cultural Batucapmany.

El plat fort, sens dubte, es viu aquest dimarts. L´hora fixada per trobar-se els cuiners i ajudants -segons Llosa són entre quaranta i cinquanta persones- és a les 9 del matí. Ells seran els encarregats de cuinar el ranxo en els habituals vuit perols. Per fer aquest àpat col·lectiu i gratuït, abans es passava per les cases per buscar els ingredients. Ara els veïns aporten diners i els organitzadors s´encar­reguen de comprar el que necessiten i elaborar el ranxo. Aquest se serveix a partir de les 7 de la tarda a la plaça Major i sol atraure fins a mig miler de persones.

Comensals

"A Campany, no només venen els veïns del poble a menjar el ranxo, també ens visita molta gent de fora i, sobretot, francesos", reconeix Llosa, que remarca que això no és fruit d´un dia ni de dos. "Quan enlloc es feia ranxo, aquí, a Capmany, sí", afirma rotund. Aquest any, repetiran el ranxo també a l´octubre. Aleshores, ells serviran dos perols i la resta d´associacions convidades també hauran de fer el mateix "i cadascú es farà càrrec de les despeses".