Si les coses funcionen bé, per què canviar-les? Amb aquesta premissa es manté, un any més, la dinàmica del Carnaval de l´Escala, un dels més populars dels que es fan a tota la comarca. El tret de sortida el donarà la cercavila infantil d´aquest dissabte a les 4 de la tarda i el tancarà un dinar de germanor i un ball dilluns amb Xàkara. Entremig, l´esperada rua del diumenge que, cada any, segueixen milers de persones.

Si hi ha una paraula que defineixi millor el Carnaval de l´Escala, és "familiar". La pronuncia Carles Piqué, membre de la comissió de Carnaval des de fa més de vint anys, qui, al costat de Josep Lluís Córdova i Marta Falgàs, són el cor organitzatiu d´aquesta festa. Els tres dediquen hores i hores perquè durant quatre dies tothom gaudeixi. El fet de ser pocs a la rereguarda, els obliga a ser pragmàtics i a no intentar fer massa canvis en el programa. Així, es manté la cita per als més petits, dissabte a la tarda, una cercavila que es conclourà amb una xocolatada al pati de l´escola Empúries i un ball amb el grup Els Atrapasomnis que, per primer cop, actuaran a l´Escala. Els actes, com tota la resta, es faran a la Sala Municipal, un espai menys espaiós que el pavelló, on abans es feia, però on es poden concentrar fins a un miler de nens disfressats.

La nit de dissabte, a les 11, hi haurà ball amb una disco mòbil i, tot seguit, l´actuació d´Overdose Band, grup que també debuta al Carnaval escalenc. "Aquella nit no obliguem a ningú a anar disfressat per accedir al ball", explica Piqué, que reconeix que no han patit mai cap problema en qüestió de seguretat. Sí que admet que es veuen joves molt desfasats amb la beguda, però que poc poden fer, ja que beuen fora del recinte.

Colles de grans dimensions

El plat fort del Carnaval és, però, la rua de diumenge al matí, que pot arribar a concentrar fins a 1.300 participants. Enguany es recupera la tradicional desfilada des de l´avinguda Girona i passant per davant del front de mar, quelcom que agraeixen tant les colles com el públic. Inicialment s´han inscrit una quinzena de comparses, algunes són de grans dimensions amb quasi 150 integrants, acompanyades de les seves respectives carrosses, totes elles animades amb la seva pròpia banda sonora adaptada a la temàtica escollida. Quasi la meitat són del poble, la resta de l´entorn. Cal dir que l´Ajuntament ajuda les colles que fan carrossa subvencionant-les: 150 euros les locals i 125 les de fora. "Cal que compleixin unes bases: mides, alçada, participants...", adverteix Piqué.

Durant la rua no està prohibit beure, com sí que passa a Roses. A l´Escala, en fer-se de dia, no se solen veure escenes xocants. Les colles que hi desfilen opten a algun dels premis del concurs, entre els quals destaquen les car­rosses inèdites, és a dir, les que debuten i no s´han vist abans. "Les carrosses venen amb ganes de fer-ho bé", reconeix Piqué. Moltes d´elles només es veuran aquí perquè traslladar-se a altres carnavals té un cost molt elevat. Després de la rua es farà un dinar de carrosses que es clourà amb un ball animat per Jukebox. Un any més tampoc s´ha aconseguit recuperar la sardinada. "Per fer-la, cal un grup important que se´n vulgui encarregar", afirma Piqué, que no perd l´esperança.