Els Pastorets de Figueres ultimen els assajos de les representacions previstes al Teatre Municipal El Jardí els dies 26 i 30 de desembre de 2017 i el dia 7 de gener de 2018. L´espectacle busca ser cada cop més participatiu amb el públic, de manera que l´acció dramàtica passi tant a l´escenari com a platea i seguint aquesta línia s´han introduït nous petits canvis, explica el director del muntatge Ernest Ollero, que fa tres anys va agafar les regnes del muntatge. Es tracta d´una obra amb una llarga tradició dins el teatre popular, fa 90 anys que es fan, "quant a text és intocable, molta gent fa aquesta obra des de fa molt temps i això crea una dinàmica molt positiva, ja que engresca les noves generacions a prendre-hi part", assenyala Ollero. "Intento que tant els personatges nous, com els dels més joves, treballin sobretot la part d´interpretació". Se segueixen potenciant les accions dels dimonis i dels àngels que canten des de platea i inclús s´ha recuperat una de les cançons que s´havien tret de l´obra i serà un dels moments bonics de la peça. L´orquestra la gravarà i s´està treballant amb els àngels".

L´Associació Els Pastorets de Figueres es va fundar l´any 1993 per tal de recuperar, preservar i dignificar la sarsuela El Primer Nadal dels Pastors, escrita íntegrament pel figuerenc mossèn Rossend Fortunet. Fa vuit anys, l´Associació va aconseguir recuperar la música i el cant en directe, gràcies a la col·laboració de l´Orquestra Jove Versatile del Casino Menestral. Hi ha molta gent que ja té per tradició venir als Pastorets, però es tracta també de captar un nou públic, sobretot els més joves, tenint en compte que una gran part de l´elenc d´actors tenen menys de vint anys, afirma Ollero.

Un ampli elenc

A l´escenari es mou un elenc d´unes 130 persones i hi una part important que són joves, de fet la cinquantena d´actors que fan d´àngels i dimonis tenen entre 13 i 18 anys, i també hi ha molts nens, que fan una excel·lent feina, assegura Ollero. "Es tracta de posar en valor tota aquesta feina". Els actors s´ho passen molt bé durant els assajos, hi ha molt bona relació entre tots els personatges, és una gran família, i tot això és el que des de la direcció de l´obra es vol transmetre a l´espectador fent-lo el màxim de partícip. La idea no és treure el públic a fer res, però el seu rol es pretén que sigui més actiu. Mantenir-se fidel als orígens de l´obra i preservar la seva essència, alhora que arribi al públic amb un llenguatge més contemporani continua essent el repte d´aquest clàssic del Nadal, destaca el director. Una idea que es manifesta a través del nou cartell que promociona l´obra. Visualitza dos conceptes importants: la modernitat que vol tenir l´espectacle i la gent que el fa possible. L'obra es representa el 26 a les 18.00 h, el dia 30 a les 20.00 h i el dia 7 de gener a les 18.00h.

Tres representacions a Roses del clàssic del Nadal, per a un públic familiar

Aquests no són els únics Pastorets que per Nadal pugen a l´escenari. Els de Roses arriben els dies 23, 26 i 30 de desembre, a les 18.30 hores sota la nova direcció de Jaume Sastre.

Un dels espectacles tradicionals de les festes de Nadal a Catalunya és la representació dels Pastorets, en qualsevol de les versions dels diferents autors. Ja fa 35 anys que el Grup de Teatre de Roses va recuperar aquesta tradició posant en escena una versió dels anomenats, i centenaris, Pastorets d'Olot, els mateixos que enguany es veuran sobre l´escenari del Teatre Municipal, dissabte en la seva primera representació i després per Sant Esteve i el dia 30, a les 18.30 hores.

Cap a un centenar de persones

Cap a un centenar de persones s´impliquen en el muntatge d´Els Pastorets, "que gaudeixen d´un públic molt fidel i familiar "destaca Jaume Sastre, que ha assumit la direcció enguany, ja que que l´anterior director Ignasi Tomàs va delegar l´any passat aquesta tasca, després d´una llarga trajectòria al capdavant de la popular obra d´Els Pastorets de Roses. A l´escena els actors i actrius estan acompanyats d´un quartet de músics i tots plegats pretenen fer passar una bona estona a petits i a grans amb les peripècies dels àngels, dimonis i pastors, amb les tradicionals cançons i paròdies, i els personatges de sempre.

Petits canvis substancials

Jaume Sastre, novell en la tasca de director, però amb llarga experiència com a actor dins l´espectacle, alterna les dues funcions enguany,i interpretarà el paper de Borrego, alcalde del poble. En aquest primer any al capdavant de l´obra, assegura, he introduït només petits canvis substancials, sobretot en l´apartat de les coreografies, però tant el vestuari, com l´escenografia i les escenes són les mateixes. Tot i així la seva intenció és anar innovant progressivament l´espectacle, de manera que el públic de sempre se sorprengui cada any amb alguna novetat especial. "Els Pastorets són un clàssic, però vull que de mica en mica es vagin fent més atractius, que el públic que sempre els ve a veure, i que ja se sap de memòria l´obra, tingui nous al·licients".A Roses el públic de l´obra és molt variat, però sobretot per Sant Esteve és molt familiar.