Francesc Boix va ser un dels exiliats republicans que, després de passar pels camps de concentració del sud de França (Vernet i Setfonts) va ser detingut mentre formava part de la 28a Companyia de Treballadors Estragers (CTE) durant l´ocupació alemanya de França el 1940. Aleshores, va ser deportat als camps de presoners alemanys i, posteriorment, al camp de Mauthausen. Allí va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va fer les va amagar i van servir de testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 i van contribuir a la condemna de diferents caps nazis.

Amb aquestes imatges, Boix va passar a la posteritat. Des d'aquest dissabte i fins a l'11 de febrer, el Museu de l´Exili, a la Jonquera, exhibeix unes altres d'imatges de Boix captades, principalment, l'any 1938, quan només tenia 17 anys, des de dins de les unitats, al front d´Aragó i del Segre. Les fotos repassen la vida quotidiana al front, amb actes oficials, desfilades i retrats personals, que evidencien l´escassetat d´armament i recursos.

Al llarg de la durada de l´exposició, també es projectarà el documental 'Las dos guerras del fotògrafo Boix', on es dona a conèixer la importància del seu treball. A la projecció, que es farà el 20 de gener, hi participaran Josep Crua­nyes, de la Comissió de la Dignitat, junt amb Ramon Barnadas i Ricard Marco, de Fotoconnexió.