Era l´any 1997 quan l´Ajuntament de l´Escala va decidir celebrar els tres-cents anys de l´Alfolí de la Sal gestant una festa monogràfica al voltant d´aquest producte que va marcar la vida de molts escalencs. D´això fa vint anys i aquest divendres i dissabte s´ha decidit celebrar-ho d´una manera molt especial, proposant un intercanvi amb gent de la vila de Xàtiva, a València, i inaugurant tres exposicions retrospectives a l´Alfolí de la Sal. A més, també es presentarà un cd de cançons i sons de la festa i un documental.

"Des de fa un any estem redactant un projecte per presentar una candidatura a la Unesco, perquè la festa sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial", explica l´arxivera municipal i directora del Museu de l´Anxova i de la Sal, Lurdes Boix, impulsora incansable d´aquesta festa. Boix sap molt bé que el més important d´aquesta celebració és la gent que la fa possible. Per aquest motiu, una de les mostres està dedicada a ells. Aquest esperit humanístic també es pot resseguir en el fet que s´hagi convidat famílies de Xàtiva a assistir-hi. Es tracta de persones que van venir a l´Escala entre els anys 1940 i 1960 a plantar arròs i, més tard, a treballar en el sector turístic. Representant-los hi haurà el grup de danses de Xàtiva que s´encarregaran de fer l´ofrena de sal dissabte i, a més, ballaran les seves danses, entre elles, unes albaes, la dansa que es ballava durant les vetlles dels nadons que morien abans de ser batejats. "És una dansa lenta i trista, però té un gran interès antropològic", diu Boix.

La celebració començarà a escalfar motors divendres a l´Alfolí amb la inauguració de les tres exposicions i la presentació del documental, produït per Canal 10 Empordà i el mateix MASLE. També es presentarà oficialment el cd Cançons, músiques i sons de la Festa de la Sal. De fet, aquest treball, que aplega no només cançons que han representat quelcom tots aquests anys, sinó també "la música del mar, dels gavians, els crits de treball...", es podrà escoltar també dissabte a les 12 del migdia a la Punta. S´han sumat a l´actuació un nodrit grup integrat pel Cor Indika, Tres de Ronda, Oreig de mar, La Vella Lola, M. Teresa Pellicer, Josep Vilabrú, Enric Casassas, Jaume Comas i Josep Tero.

Tot recordant Llucià Carbó

No serà l´únic concert de la festa. Divendres, a les 10 del vespre, Pep Gimeno, Botifarra, interpretarà Cançons de treball i de festa. Serà un moment emotiu, ja que el concert es dedica a la memòria de Llucià Carbó, membre d´Els Pescadors de l´Escala i fundador de Les Veus de l´Escala. "Tenia una veu privilegiada", recorda Lurdes Boix. Aquest concert anirà precedit del tradicional Cercabars, una cercavila musical per bars i tavernes de la platja musicada pel Cor Indika.

Un any més, la festa tindrà el seu caràcter solidari. Enguany, l´entitat escollida és Amics de Guinea Conakry. Fina Puigdomènech i Núria Marés, autora del llibre La Gambina, parlaran d´aquest país i de la tasca de l´associació. Com l´any passat, tot seguit, hi haurà una actuació del músic griot guineà Ansoumane Kouyaté i Núria Domènech.

Cal destacar que, per primera vegada, es farà el ball del Drac infantil. Es tracta d´una dansa ancestral de l´Escala, on els dansaires acaben submergint-se en el mar. És el pas previ a l´arribada de les veles il·luminades a la Platja, un moment molt emotiu que inclou l´encesa del foc al Cargol i de fanalets i candeles a la Riba. A tots ells se´ls rebrà cantant la cançó 'Quan jo en tenia 4 anys'. Cal dir que aquest any, a banda del pailebot Santa Eulàlia, també participaran en la festa el Far de Barcelona i la barca de mitjana Rafael.