Fa nou anys, l´Ajuntament de Sant Miquel de Fluvià va idear una fira diferent de la resta: la van dedicar als oficis artesanals, molts dels quals ja estan en perill d´extinció. Ara, amb la fira totalment consolidada i abastament coneguda arreu, mantenen la mateixa filosofia de transformar Sant Miquel, per un sol dia, en un petit Poble Espanyol. Ho fan, però, implicant bona part del poble, des dels alumnes de l´escola fins als més grans, i omplint-lo d´activitat. La cita, doncs, aquest diumenge.

Cada any, la Fira d´Oficis Artesanals inclou un monogràfic dedicat a una especialitat. Si l´edició passada fou el ferro, enguany serà el món del tèxtil. Aquest estarà representat per tretze artesans que mostraran diferents tècniques com estampar, filar, cosir o fer puntes de coixí, entre altres. Fins i tot, està previst que vingui un pagès a esquilar ovelles. Tots aquests artesans, arribats de la comarca i d´arreu de Catalunya, se´ls podrà trobar darrere de l´església. A més, a la Sala de l´Abadia, dins del monestir benedictí, Francesca Pellissa hi exposarà la mostra Un llenguatge tèxtil.

Aquests no seran els únics artesans, ja que en total n´hi haurà una quarantena, entre els quals faran demostracions in situ del seu treball. Així es podrà veure a fabricants de pipes, picapedrers, sabaters i espardenyers, terrissers, ceramistes, ferrers o, fins i tot, artesans de la balca. "Hi ha gent que espera aquesta fira, fins i tot, per dur coses per arreglar", explica l´alcalde Àngel Posas. A banda de la demostració, també hi haurà artesans que faran venda dels seus productes.

Una cortina per a l´escola

Per a l´alcalde, aquesta fira aglutina el mateix esperit que tenien antigament les festes majors. "Abans, la festa unia els pobles i ara això s´ha perdut", reconeix. Per la fira, però, s´aconsegueix moure tothom. En aquest cas, per exemple, els nens de l´escola han treballat aquests dies fent estampació japonesa sota l´atenta supervisió de l´artista Yoko. "Se´ls ha donat un quadradet i cadascun l´ha estampat diferent. Després una modista els unirà i en faran una cortina per a l´escola", explica Posas. Els nens, a més, també prendran part activa a la fira, ja que desfilaran en cercavila pel poble lluint uns capgrossos que van crear fa uns pocs anys també per aquest motiu. També els participants en un taller d´invents preparen una sorpresa que es podrà admirar a la riera.

A banda dels mateixos artesans, essència de la fira, aquesta tindrà molts al·licients en forma d´activitats: des d´una exhibició castellera d´Els Vailets de l´Empordà; una exhibició dels bastoners locals, Els Picots del Fluvià, i la cercavila de capgrossos dels infants de l´escola. Per aparcar, tampoc cal patir, ja que hi ha un camp habilitat per aquest servei.