La 19a Fira de la Mongeta arriba puntual a la seva cita el primer diumenge de març, però ja fa dies que la gent del poble s’ha bolcat en els preparatius per oferir un any més una jornada plena d’activitats. La fira, que organitza el Futbol Club Sant Llorenç amb la col·laboració de l’Ajuntament i amb l’ajuda imprescindible d’una quarantena de voluntaris de Sant Llorenç i de la rodalia, té el seu punt neuràlgic d’acció en el nucli antic del poble, on es concentren un centenar de parades d’artesans. Fins al migdia, se serviran uns 400 tastets de mongeta amb botifarra, al preu de cinc euros i es podrà comprar la mongeta crua conreada al poble en saquets de quilo i de mig quilo, tot plegat a la parada central de la Fira. En total es posaran a la venda uns 150 quilos de mongetes.

Aquell dia també es podrà comprar carbó artesà d’alzina de màxima qualitat. S’instal·la una petita carbonera que fumeja a l’entrada del poble perquè el visitant pugui adquirir allà el carbó i conèixer de primera mà un ofici tan antic com tradicional al poble. “S’ensenya als visitants tant les eines que es fan servir en tot el treball, com el procediment de cons­truir la carbonera i extreure’n el carbó” explica Ivan ­Ar­ché, president del Futbol Club Sant Llorenç de la Muga. Es tracta d’una proposta que cada any genera més interès entre el públic. Durant setze dies, la carbonera, construïda per la Fira de la Mongeta de Sant Llorenç, ha donat carbó de màxima qualitat En total, enguany s’han cremat uns 30.000 quilos de llenya d’alzina, dels quals s’aprofita un quinze per cent per fer el carbó artesà que, a banda de posar-se a la venda durant la fira, es ven també a la botiga del poble, i dels pobles del voltant i en restaurants. El carbó es ven també en dos formats: en sacs de 3 i 23 quilos. En total es posen a la venda més de quatre tones de carbó.

Actuació castellera

A banda dels actes tradicionals, com la trobada d’intercanvi de plaques de cava, que es fa al matí, es manté al programa la concentració de Seat 600 i s’ha incorporat una actuació castellera per potenciar l’ambient festiu, amb els Vailets de l’Empordà, a 2/4 de 5 de la tarda. La fira es clou una hora més tard amb la diversió que ofereixen els ja tradicionals concursos Apunta la Mongeta i el 8è Concurs Menja-te-la ràpid.

La tradició de muntar una carbonera per la Fira de la Mongeta va néixer fa onze anys, “com a aposta per la recuperació de l’ofici perdut del carboner”, explica Ivan ­Ar­ché, president del Futbol Club Sant Llorenç de la Muga. La feina comença un mes abans, quan ja es treballa per construir la pila carbonera i treure’n carbó natural 100% d’alzina, que també es pot comprar el dia de la Fira de la Mongeta. Per tal de poder dur a terme aquesta carbonera, “comptem amb el suport indispensable d’un grup de voluntaris de Sant Llorenç i dels pobles dels voltants, sense ells no seria possible, ni el desenvolupament de la fira ni la confecció de la carbonera ni la vigilància, nit i dia, durant els dies que tarda a coure la llenya d’alzina per tal de poder extreure el carbó posteriorment”.

Aquest carbó té una qualitat indiscutible, “per això, en només un parell de mesos, establiments i restaurants exhaureixen la producció juntament amb els visitants de la Fira”, recalca ­Ar­ché,“amb la qual cosa cada any augmentem la producció”.

Cal recordar que, a les muntanyes del voltant de Sant Llorenç, l’ofici de carboner era molt estès i que la gent encenia i vigilava carboneres enceses tot l’any. I en aquells temps, no tenien les facilitats d’accés que es poden tenir en l’actualitat, muntaven la pila i encenien les carboneres al mig de les muntanyes i per pujar la llenya s’ajudaven de la força animal. Moltes vegades un mateix mestre carboner vigilava diferents carboneres: només amb el fum ja sabien en quin moment del procés es trobava cadascuna.