Capmany culmina aquest dimarts, 28 de febrer, els actes de Carnaval amb la celebració del tradicional ranxo. Els preparatius d'aquest àpat popular arrenquen al matí, quan es reuneixen tots els cuiners i ajudants per elaborar-lo. A les 6 de la tarda està previst que la cobla Vila de la Jonquera interpreti tres sardanes i una hora més tard se serveixi el ranxo a la plaça Major. Més tard es fa un ball amb el grup Removida a la Societat durant el qual es donarà a conèixer els guanyadors del concurs de Carnaval.

L'obra «Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars», de Judit Pujadó, situa el ranxo del Carnaval de Capmany com el més antic del territori català, entenent-se per ranxo aquells àpats multitudinaris cuinats en perol.

Diuen els vells del poble que el baró del castell ja convidava els vasalls a ranxo a la plaça del Fort cap a allà el segle XI, com recorda Climent Llosa, que és membre de la comissió del Carnaval des de l'any 1952 (tenia 12 anys quan s'hi va incorporar).

El secret de tan gustosa recepta

El pas del temps no ha alterat una festa tradicional que, a Capmany, dóna orgull i identitat: el ranxo. I quin és el secret de tan gustosa recepta? Per començar, les dots del cuiner: Antoni Aguilera, i de dones del poble que li fan d'ajudants.

Tot seguit, Climent Llosa ens explica què és allò que fa tan deliciós aquest ranxo, que es fa bullir en vuit perols: "40 quilos de costelló de porc; 40 quilos de costelló de vedella; 20 quilos de salsitxes; 90 quilos de patates; 20 quilos de mongeta seca; 30 quilos d'arròs, i un sofregit a base de 10 quilos de carn picada, ceba, alls, tomata, julivert, oli i sal i pebre vermell.

D'aquesta preparació culinària, aquest dimarts, 28 de febrer, a les 7 de la tarda, se serveixen més de 500 plats.