Aquest divendres a la nit, l'entrada de Roses serà un bullici. Més d'una seixantena de carrosses i més de 3.500 persones es concentraran per viure la primera de les passades del Carnaval més gran de la comarca. Gent de totes les edats arribades d'arreu hi participaran. Algunes de les comparses seran multitudinàries i la majoria aniran acompanyades de carrosses.

Una d'aquestes colles serà Los Regateros. Nascuda fa quinze anys a Roses, Los Regateros la impulsaren Pedro Gutiérrez i Justo Muñoz, que treballaven junts en una empresa de fer regates. Els seus fills tenien ganes d´anar de Carnaval i van decidir muntar una colla. Inicialment eren una trentena de persones i ara ja superen la vuitantena. Aquest any estan contents perquè han tingut sort i sortiran dels primers a la rua. Per evitar ensurts, però, estan esmerçant molts esforços per guanyar alguns dels premis del concurs que s´impulsa enguany, quelcom que els donarà drets a triar lloc l´any vinent.

"Los Regateros som una colla molt familiar on tots ens portem molt bé", reconeix Isabel Gonzàlez, la segona de bord. En un local seu és on, des del mes d´octubre, estan donant forma a la carrossa que els acompanyarà. S´hi troben tots els diumenges per anar fent feina. Gonzàlez assegura que els agrada fer-ho, que ja s´ha convertit en un ritual. Per construir la carrossa utilitzen materials diversos i parteixen d´un disseny que elaboren entre tots.

En el cas de la disfressa, l´elecció es reserva als caps de colla. "Inicialment ho decidíem entre tots, però era un embolic; ara els caps de colla proposen unes quantes idees i s´accepta la millor", comenta. En aquests anys, s´han disfressat de moltes temàtiques -de víkings, de romans o de toreros- però, darrerament, en haver-hi uns quants infants dins la colla, tendeixen més per disfresses vinculades al món de l´animació. Així, fa dos anys van anar de Gat amb Botes i, l´any passat van recrear el món de Frozen.

La modista i la coreografia

Habitualment, la colla comprava la disfressa ja feta. Enguany, han apostat perquè una modista l´elabori. Gonzàlez reconeix que els surt un xic més car, però creu que val la pena. "Volíem una cosa més concreta i estem contents", explica.

D´altra banda, aquest any han decidit introduir també una coreografia per anar tots coordinats. Així, doncs, fa uns quants dies que assagen la proposta. Amb ella volen optar, també, a gua­nyar alguns dels premis del nou concurs. Gonzàlez, que forma part del Consell de Carnaval, explica que veuen amb bons ulls el concurs. "És un incentiu per les colles, no tant pel premi o trofeu, si no perquè ens pot permetre evitar el sorteig de plaça", comenta Gonzàlez, que fa referència a la plaça de sortida de les colles durant les passades. "Un any, nosaltres vam sortir de les darreres i vam estar tres o quatre hores esperant", argumenta Gonzàlez. Aquest any, per sort, durant el sorteig, el nom de la colla va sortir en segona posició, quelcom que els dona dret a escollir.

Respecte als nous manaments d´aquest any, entre els quals hi ha no menjar ni beure durant les passades, Gonzàlez ho veu bé. Les normes van sortir arran d´una enquesta feta, l´any passat, a les colles. "El 90 per cent de les colles hi vam estar d´acord; menjar i beure es pot fer abans i després", comenta tot afegint que "si alguna cosa no funciona, es pot canviar". Gonzàlez és del parer que el Carnaval "ha anat perdent, però també que cada cop hi ha més gent". Ells, però, són fidels al seu estil de ser una colla familiar i acollidora.