L´Escala tindrà aquest Nadal, dues representacions de l´obra dels Pastorets, basada en el text de Josep Maria Folch i Torres. La primera serà el dia de Sant Esteve i la segona el diumenge 8 de gener, passat Reis. Les dues representacions seran a les set de la tarda, a la sala polivalent. La companyia que s´ha creat per la seva posada en escena fa dies que ultima tots els detalls. Serà una posada en escena ben especial, que arriba sota la direcció de l´escalenc Ramon Manent i Folch, músic i nét de Josep Maria Folch i Torres, autor de la popular obra.

Manent és l´impulsor d´un espectacle que mai s´havia fet al municipi i ha volgut que coincidís amb el centenari de la primera representació dels Pastorets, que es va fer l´any 1916 a Barcelona. "S´estan celebrant els 100 anys dels Pastorets que va escriure el meu avi i calia ser-hi, és una activitat molt divertida, que cohesiona el poble, així que vaig decidir arremangar-me i a finals de setembre vam crear un grup d´unes quaranta persones, per tirar-ho endavant". " Ara el que fem és sembrar una llavor", diu Manent il·lusionat davant l´estrena. "A l´Escala, mai hi ha hagut una tradició fixada pel que fa als Pastorets, els últims que es van fer van ser a la dècada dels 70 a càrrec dels alumnes de l´escola, però la gent d´aquella època sí que els coneix". El director de l´obra està emocionat i satisfet de la resposta de la gent de l´Escala, sobretot perquè dins l´àmbit personal no havia sospitat mai iniciar aquesta aventura, assegura.

A l´obra, hi participa gent de totes les edats i formen un elenc molt heterogeni i compta amb el suport del Cor Indika que ell mateix va fundar. Per a l´ocasió, Manent ha adaptat el text original dels Pastorets del seu avi i l´ha escurçat. Però la idea és que tingui continuïtat i arribar a fer la representació completa. "L´original té una durada de tres hores i aquesta versió s´ha reduït una mica, destacant l´essencial, prescindint de les escenes més bíbliques".

És una feina que s´ha de fer a poc a poc, reconeix Manent, perquè s´ha partit de zero, i ha calgut treballar intensament en tots els elements de l´obra: els efectes sonors, l´attrezzo, la música, el vestuari, una part prové del que utilitzen els actors del Viacrucis, però la vestimenta dels dimonis i els pastors és nova. També cal destacar els decorats ideats per l´arquitecte Miquel Marral, que és també l´autor de la imatge del cartell que anuncia la representació.

Una manera enginyosa de fer teatre

Els Pastorets és l´obra catalana de la qual s´han fet més representacions. Els Pastorets de Folch i Torres han acompanyat el Nadal de generacions de catalans a través de guerres, dictadures, crisis socials i econòmiques. L´Escala no ha volgut passar per alt el centenari de l´estrena a Barcelona, l´any 1916, d´una obra que ha emocionat, fet riure i plorar els públics d´arreu, des dels principals teatres de Barcelona fins a les més humils sales parroquials, ateneus, clubs socials o casals populars. El músic i nét de Folch i Torres, Ramon Manent i Folch, fa èmfasi "en la manera graciosa i enginyosa que tenia el meu avi a l´hora d´escriure teatre" i recalca que "Els Pastorets és una obra que com més es coneix, més apassiona". Gent de totes les edats, amb més o menys experiència, li donaran vida a l´Escala, on Manent va desembarcar l´any 1979 i on se sent fortament arrelat.