L'actriu figuerenca Àngels Bassas ha assumit un nou repte teatral i personal i el resultat no podia ser més espectacular. Després de l´èxit de Ciara de David Harrower al teatre Akadèmia de Barcelona, on ha estat aclamada per la crítica i el públic, l´obra arriba divendres a la Cate de Figueres. Bassas interpreta Ciara, una dona forta, intel·ligent capaç de sobreviure en un món d´homes i de delinqüència, apostant per la vida, a través de la bellesa i de l´art. Bassas va conèixer l´autor de Ciara en un curs de dramatúrgia quan ell estava a punt d´estrenar l´obra amb l´actriu Blythe Duff. Harrower sentí que s´havia de fer una versió a Barcelona i Àngels Bassas havia de ser Ciara. Després de la funció de divendres, l´actriu farà una xerrada oberta al públic per parlar de l´obra, una coproducció de Bohèmia's i l´Ajuntament de Figueres.

Amb ganes d´estrenar Ciara a Figueres?

Em fa molta il·lusió. Després de l´estrena a Barcelona, ha estat molt maco el ressò que se n´ha fet a Figueres, les reaccions de la gent, m´han fet arribar molts missatges. S´ha produït un feedback amb el públic molt especial, la gent sortia del teatre molt emocionada i remoguda. A Barcelona, el públic el tenia a un metre i mig i a la Cate vull crear també aquest espai de proximitat, baixaré de l´escenari, miraré als ulls de la gent...

L´obra és un monòleg, i pel que explica, gens convencional.

No s´assembla en res al típic monòleg, no és gens introspectiu, no hi ha quarta paret, estic constantment interpel·lant l´espectador, per una part li parlo com si fos un amic i, per l´altra, interpreta el thriller que estic explicant i de vegades faig un doble o un triple paper. És un text molt cinematogràfic. Segueix la moda de sèries americanes com Breaking bad o House of cards. Aquests canvis impactants de registre de Kevin Spacey, on l´actor gira a càmera i mira l´espectador directament, és un recurs que Harrower explota constantment a Ciara.

Com és Ciara, ha estat un personatge difícil de fer?

És una dona elegant, que té una galeria d´art a Glasgow. És apassionada i poderosa, persuasiva, sexy, glamurosa, masculina. El seu pare és un famós delinqüent i el seu home també es mou en aquest món. Per mi interpretar Ciara ha estat un repte molt bèstia i com a actriu he crescut molt.

L´autor, un dels grans dramaturgs internacionals del moment, va confiar en vostè des del principi?

Vaig fer un curs de dramatúrgia amb David Harrower i va creure que jo havia d´interpretar Ciara aquí. Em va enviar el text i jo he lluitat per tirar endavant el projecte. Si l´he pogut estrenar aquí, ha estat gràcies a l´Ajuntament de Figueres que ha col·laborat en el projecte. Per fer Ciara m´he envoltat dels millors i el resultat ha estat increïble. El muntatge està codirigit per Andrés Lima i Martí Torras, que també ha creat l´espai escènic.

Què opina Harrower de la seva interpretació?

Tot i que l´autor no ha pogut estar físicament als assajos, he mantingut contacte directe amb ell, tot un luxe. El personatge de Ciara l´he gestat des del principi. Des del primer moment, Harrower va veure Ciara en mi i m´he posat a la seva pell fins al punt que Andrés Lima assegura que ja no se sap on acaba Ciara i comença Bassas. Interpretar aquest personatge m´ha posseït de gaudi i de plaer. Al text, també hi ha un component d´humor que com a actriu, i des de la direcció, hem volgut potenciar i ha funcionat molt.

Per què creu que Ciara commou tant l´espectador?

Quan un espectador va al teatre, assisteix amb els mateixos dubtes i inseguretats que té l´actor a l´escenari. Anar a teatre és un acte de coratge, et fa plantejar coses i sortir renovat. A l´escenari, veiem persones com nosaltres que, posades en circumstàncies extremes, sobreviuen de la millor manera, lluitant pels seus desitjos. Ciara n´és un exemple. Tot i que es mou en un món de delinqüència que ens pot costar entendre, envoltada per un govern d´homes, aposta per sobreviure, per ser intel·ligent i la seva lluita es converteix en un acte d´heroisme, s´atreveix a trencar esquemes familiars, a canviar les coses, a trobar la bellesa de la vida.

Un exemple de supervivència?

Ella demostra que és forta, que és capaç de sobreviure en un món d´homes. En un moment de l´obra, Ciara explica que ha patit abusos sexuals, segueix passant que la dona és una eina sexual que el poder de vegades creu que pot utilitzar com a moneda de canvi. I hem de lluitar tots contra això, començant per l´educació dels nostres fills.

Té trets de Ciara que vostè comparteix: és lluitadora i incansable. Ha triomfat amb Patatu, fa poc es convertia en Electra i està a punt de publicar la novel·la Dóna´t...

Sí, sortirà el maig amb Edicions 62. La clau està a diversificar la feina, la gent veu aquesta façana de valentia, però al darrere hi ha una mare intentant arribar a final de mes i per a aconseguir-ho ha d´esprémer al màxim el seu temps.

Després de Figueres, quin recor­regut té Ciara?

Ens agradaria que després de l´èxit aconseguit a Barcelona, poguéssim continuar fent bolos i arribar-la a estrenar a Madrid.